Protocol hoofdluis
Mochten er bij uw kind luizen ontdekt worden op school zullen de ouders van de bron door de leerkracht worden opgebeld en krijgen een brief met informatie. Als het mogelijk is wordt het kind direct door ouders van school gehaald en thuis behandeld. Ouders dienen aan de school te melden dat hun kind luizen heeft.
Bij een melding van hoofdluis worden alle ouders van de groep geïnformeerd over de aanwezigheid van hoofdluis dmv een brief (zie taken leerkracht). De directie zal in de weekbrief een melding maken van de constatering. Bij een epidemie zal eerder via de mail of een losse brief alle ouders van de school worden geïnformeerd.
Als er meerdere bronnen in de klas zijn, dient de school zorgvuldig te worden schoongemaakt. Ook:
– verkleedkleren, schorten, enz. wassen op min. 60C.
– Spullen die niet gewassen kunnen worden laten stomen of min. 48 uur in een gesloten plastic zak in de vriezer of 2 weken in een gesloten zak.
– Meubels, kussens, speel-/vloerkleden enz. dagelijks zuigen gedurende 14 dagen.
– Stofzuigerzak weggooien.
Kinderen en school dienen gelijktijdig behandeld te worden ivm herbesmetting. Jassen, maar ook mutsen, sjaals, wanten in zakken of luizencapes. Jassen mogen elkaar niet raken. Voorkom het “hoofden tegen elkaar” en het lenen van kammen en borstels.
De luizenzak waar op school de jas in gaat moet in geval van constatering mee naar huis om gewassen te worden.
Bespreek het luizenprobleem met de kinderen. Voorkom paniek of pesterijen. Het steeds terugkeren van luizen werkt frustrerend. Het knelpunt is meestal herbesmetting
Oorzaken:
– Niet alle ouders controleren en/of behandelen, of behandelen onvoldoende
– Het taboe, de schaamte. Ouders melden niet.
Behandelen:
– Ouders worden geacht hun kind te behandelen.
– Thuisblijven mag in principe niet, maar wordt de eerste dag van behandelen wel geadviseerd door ons.
Controle:
Volgens een vast schema wordt er door de luizenmoeders gecontroleerd. Dit houdt in dat zij in ieder geval in de week na iedere schoolvakantie controleren en daarna nog eens na ongeveer 1 maand. Op deze manier zullen zij op ongeveer 10 controles per schooljaar komen. Als er sprake is van hoofdluis wordt er na behandeling extra na 7 dagen gecontroleerd. Er wordt ook geregistreerd met: Geen neten, Luis, Verse Neten, Oude Neten. Een oude neet bevindt zich minstens 1 cm van de hoofdhuid. Indien nodig kunnen de ouders of de school advies inwinnen bij de GGD.
Aanspreken:
Nooit de kinderen aanspreken op hoofdluis.
Voorkomen:
Niet mogelijk. Iedereen kan het krijgen.
Luizen
Parasieten die leven van bloed. De menselijke luis komt niet bij dieren voor en omgekeerd. Een luis is 2 mm groot, grauwgrijs en leeft op de hoofdhuid. Na het zuigen van bloed is de luis roder. Een luis houdt zich stevig vast aan de haren. De luis leeft bij lichaamstemperatuur ongeveer 4 – 6 weken en legt 6 – 8 eitjes per dag (de neten).
De neten lijken op zoutkorrels, maar zitten vast aan het haar. Roos zit los! Na 7 – 10 dagen komen de neten uit. Na 8 – 10 dagen leggen ze eieren. Neten kunnen maximaal 6 dagen overleven op kleding.
Hoofdluizen brengen geen ziektes over. Ze gaan echter niet vanzelf weg. Ze kunnen niet vliegen of springen. Ze stappen over door contacten. Behandelen is noodzakelijk. Luizen hebben de voorkeur voor schoon gewassen hoofden. Bij de apotheker of drogist zijn middelen verkrijgbaar.
Taken ouders luizen controle:
– Controle na elke vakantie en tussen de vakanties in.
– Lijst bijhouden.
– Bij constatering van luizen en/of neten leerkracht waarschuwen.
Taken leerkracht:
– Telefoneren en brief meegeven aan bron (brief constatering hoofdluis of neten, data op server2, afspraken, hoofdluis).
– Bij twijfel brief twijfel meegeven.
– Brief meegeven aan rest van de groep (brief aanwezigheid hoofdluis).
– Staf/directie waarschuwen.
Taken staf/directie
– Bij elk geval, melding in weekbrief.
– Bij explosie direct brief/mail aan alle ouders.
– Leerkracht van groep van broer/zus melden van hoofdluis.
– Eventueel controle van betreffende groepen.